![]() |
NOWOŚCI I LITERATURA DOSTĘPNA W BIBLIOTECE SZKOLNEJ |
![]() |
Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, pod red. Jana Gawęckiego i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Warszawa 2008
Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. |
![]() |
Jan Gawęcki Zbiór zadań i pytań z Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z lat 2009- 2014, Warszawa 2014. |
![]() |
Małgorzata Jałosińska Mikrobiologia żywności, Warszawa 2006. |
![]() |
Dorota Czerwińska Podstawy żywienia człowieka, Warszawa 2004. |
![]() |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Pod red. Mariana Grzymisławskiego i Jana Gawęckiego, Warszawa, 2012
Zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia oraz rola żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób takich jak niedożywienie, otyłość, jadłowstręt, bulimia, choroby metaboliczne i in. |
![]() |
Choroby zakaźne i pasożytnicze red. nauk. Zdzisław Dziubek, Warszawa, 2012
Jest to kolejne, uaktualnione wydanie cieszącego się dużą popularnością podręcznika leczenia chorób zakaźnych. W części ogólnej przedstawiono zjawiska immunologiczne w chorobach zakaźnych i pasożytniczych, etiopatogenezę tych chorób oraz metody ich leczenia. W części szczegółowej omówiono poszczególne jednostki chorobowe, zarówno występujące w kraju od lat, jak i „egzotyczne”, przenoszone z terenów odległych wskutek coraz większej migracji ludności. Podręcznik uwzględnia najnowsze zdobycze nauk medycznych, genetyki i biologii molekularnej. |
ZOBACZ POZOSTAŁĄ LITERATURĘ DO OLIMPIADY